Sosyal ağlar gündelik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası konumunda. Milyonlarca kullanıcıya sahip bu sosyal ağların gelişimi, çok kısa sayılabilecek bir zaman aralığında gerçekleşti. Şimdi yıllara göre sosyal medyanın gelişimine göz atalım.
İnternet dünyası 1994 yılında tam anlamıyla yola çıkıyor. Sahip olduğu online oluşum sayısı ise 1500 civarında kalıyor. Var olan ortama büyük oyuncuların girmesi için ise birkaç yıl gerekiyor. 1998 yılına gelindiğinde ise karşımıza internet dünyasının en büyük oyuncularından Google çıkıyor.
Google’ın ortaya çıkışından sonra hayata geçen bir diğer büyük oyuncu ise dijital dünyanın ansiklopedisi olarak anılan Wikipedia. 2001 yılında ortaya çıkan Wikipedia’nın ardından ise gelişimler çok daha kısa sürelerde gerçekleşiyor.
2003’e gelindiğinde karşımıza dönemlerine damga vuran oluşumlar çıkıyor. MySpace, Digg ve Flickr bu yılda hayata geçiyor. Bu yılda hayatımıza giren oluşumlar eski popülaritelerinden uzak olsalar da yine aynı yılda karşımıza çıkan LinkedIn, yükselişini günümüzde de sürdürüyor.
2005 yılına gelindiğinde iki devin kuruluşuna tanıklık ediyoruz. Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook bu yıl içerisinde sadece üniversite öğrencilerine hizmet vermeye başlıyor. Aynı yıl ortaya çıkan diğer dev oluşum ise dünyanın en büyük video paylaşım sitesi YouTube.
2006’da 1. yaşını dolduran Facebook üniversite öğrencilerine hitap etmekten çıkarak 13 yaş üzeri tüm kullanıcıların hizmetine sunuluyor. Aynı yılda Google’ın indekslediği web sitesi sayısı ise 25 milyarı geçiyor. 2006 yılı ayrıca internet tarihine Twitter’ın kurulduğu yıl olarak geçiyor.
Facebook kullanıcı kitlesini genişlettikten sonra gelen üç yıla da damga vuracak hamlelerini gerçekleştiriyor. Markalar için çok önemli bir yeri olan Facebook reklamları 2007 yılında karşımıza çıkıyor. 2008’de aylık tekil ziyaretçi sayısında MySpace’i geride bırakan Facebook, 2009 yılında kullanıcı sayısını 200 milyona ulaştırıyor.
2011 yılına gelindiğinde ise günlük atılan tweet sayısının 65 milyona ulaştığı göze çarpıyor. YouTube günlük video izlenme sayısını 2 milyarı geçiyor. Aynı yıl içerisinde LinkedIn kullanıcı sayısını 90 milyona, Facebook ise 550 milyona ulaştırıyor.
2012 yılında kullanıcı sayısını 1 milyara ulaştıran Facebook dünyanın açık ara en büyük sosyal ağı oluyor. Onu Twitter, Blogger, WordPress, LinkedIn, Pinterest ve Google+ takip ediyor. Son olarak 2013’e değinmek gerekir ise, karşımıza tüm popüler sosyal ağların yaşadığı kullanıcı patlaması çıkıyor.