Yeni Dünya Yeni Ekonomi
Genç girişimciler için günümüzün en çok umut vaat eden yatırım alanı elbet sanal dünya. 90’lardan itibaren kişisel bilgisayarların ve tabi internetin hızlı yükselişi, dünya ekonomisinin yönünde ciddi değişikliklere sebep oldu. Ekonominin bu yeni şekillenmiş hali Yeni Ekonomi ya da Dijital Ekonomi olarak adlandırılıyor. Ulusal Risk Sermayesi Kurumu 2010 raporuna göre Amerika’da internetle ilişkili yatırımların tüm endüstriler içerisindeki payı %39,7. Türkiye’de de internete duyulan güvensizliğin son yıllarda kırılmaya başlanmasıyla internet girişimciliği önemli ölçüde bir ivme kazandı.
Yeni Ekonomi Yeni Girişimci
Dünya değişiyor, ekonomi değişiyor, elbet girişimcilerin profili de değişiyor. Yeni nesil girişimciler ya da internet girişimcileri dediğimiz bu kesim; 1980’li ve 1990’lı yıllarda doğmuş ve Y ile M kuşağı olarak adlandırılan kuşak ile ardından gelen 2000 doğumlu çocuklar olan Z kuşağının üyeleri.
Yeni Ekonominin vizyonunu yenilik, yaratıcılık ve teknolojik gelişmelerdeki süreklilik belirliyor. İnternet alanında kendi girişimini başlatmak isteyen girişimcilerin izleyebileceği pek çok farklı yol var. Bunların içinde en önemlilerinden birisi 2009 yılından beri, eğitim hayatını en fazla son 5 yıl içinde tamamlamış genç girişimcilere, Sanayi Bakanlığı tarafından verilen Tekno-girişim Sermayesi Desteği. Bunun dışında Yeni ekonomi konusunda bilgi ve fikir sahibi, kendi internet şirketini kurmak isteyen girişimcilerle; şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir pazar yeri olan Etohum da girişimciler için önemli bir başka fırsat. Ayrıca başka bir sektörden yatırımcıyı projenize inandırmak ve yatırım yapmasını sağlamak da bir yöntem olabilir. Dijital Ekonominin hızla büyüdüğü bir dönemde diğer alanlardaki yatırımcılar için sizin sunacağınız vizyon önemli bir fırsat olabilir. Bunlar dışında bir de şanslı olanlar var elbet, aile, eş dost, eşraftan kendine yatırımcı çıkarabilecek olanlar…
Yeni Girişim Yeni Fikir
Yükselen dijital ekonomi ve taze girişimcinin deneyebileceği finans yaratma yöntemlerine dair bu girizgahtan sonra gelelim girişimcinin öz sermayesine yani projeye. Birilerinin bir projeye para yatırmasının tek yolu onların bu projenin para kazandırabilecek bir proje olduğuna inanması. Yani elinizde sağlam bir proje olması. Sağlam bir projenin tohumunu da ancak iyi bir fikir oluşturabilir.
Peki iyi fikirler nasıl bulunur? Bu anlamda da farklı yollar izlemek mümkün. Finansal kaynaklarda olduğu gibi fikir noktasında da kimi zaman şanslısınızdır, kimsenin o ana dek fark etmediği bir boşluğu görüverirsiniz. Ancak bazen de fikrin peşinden koşmak gerekebilir, burada uyarlamalar yapmak akılcı yöntemlerden biridir. Dünya her ne kadar küreselleşse de bazı girişimler lokal alanlarda yapılmak durumundadır. Örneğin bir albümü Amerika’dan sipariş edebilirsiniz ama pizzanızı ya da bir buket gülü edemezsiniz… Bu noktada sektörden sektöre veya ülkeden ülkeye uyarlamalar geliştirebilirsiniz.
Bir başka yöntem var olan bazı girişimlerin güçsüz yönlerini bulup, bunları daha ileri seviyelere taşıyan yeni modelleri geliştirmek olabilir. Kullanımı esnasında sinirleri bozan ya da “ah keşke şunu akıl etselermiş” dediğiniz internet siteleri sizin için büyük bir fırsat kapısını aralıyor olabilirler!
Ne yazık bir fikir bir projeye dönüşmedikçe ciddi bir değer taşımıyor. Bir fikri projelendirirken ilk yapılması gereken girişim fikrinin ait olduğu alana dair verileri toplamaktır. Bu veriler yorumlayıp, projenin nasıl bir ihtiyacı karşılayacağı ortaya konulmalı. Araştırma sürecinde bir diğer ayak projenin benzeri diğer örneklerin incelemesini gerçekleştirmek ve en iyi modeli oluşturabilmek için kıyaslama yapmak. Öte yandan güçlü, zayıf yönler ortaya konulmalı, fırsatlar ve ortaya çıkabilecek tehlikeler, riskli durumlar gerçekçi biçimde değerlendirilmelidir. Bundan sonraki adımlar ise bütçe ve takvim oluşturmaktır. Projenin aşamaları neler olacak? Bu aşamalar hangi birimler tarafından, ne kadar sürede gerçekleştirilecek? Tüm bu sürecin gerçekleşmesi ne kadar bir yatırıma mal olacak? Proje ne kadar bir sürede kazanç sağlayacak? Tüm bu adımların bir projeye başlamadan önce kağıt üstünde çözülmesi gerekiyor. Proje dosyanız bunlar üstüne ne kadar ciddi çalışmayı kapsıyorsa, yatırımcılar açısından da değerlendirilmesi o kadar kolay.
En son aşama ise yaratıcılığınızın ve emeğinizin karşılığını alabilmek için cesaretli ve inançlı olmak. Eğer siz tüm bu projelendirme sürecini gerçekleştirip projenizin gerçekten akıllıca bir yatırım olduğuna inanırsanız başkaları da inanacaktır!
Yazar:Beril Özkoçak