Değişik toplumlarda farklı kesimler arasında düşünce özgürlüklerinin yaşandığı bir dönemde herkesin marka olmak gibi ortak bir görüşü vardı. Dönemin getirisi olarak internetin dinamik yaşantısına kendimizi kaptırdık gidiyoruz.Eğer bu dünyada hele bir de e-ticaret yaparak varlığımız sürdürüyorsak marka olma yolunda bilmemiz gereken çok şey vardır diye düşünüyorum. Ayrıca marka olmak yetmiyor aynı zamanda marka olup tutunmak ve var olmakta gereklidir.
Bulunduğumuz pazarın tanımını yaptıktan sonra marka oluşturma konusunda geleneksel bilgilerden biraz faydalanalım. Marka ilk önce kısa ve akılda kalıcı olmalıdır. İnternet hayatını dinamik ve hızlı yaşadığımız kesin ayrıca bilgiler insanlar tarafından çok hızlı tüketiliyor. Bu durum göz önüne alındığında daha etkili ve köklü markaya ihtiyaç duyarız. Marka, kulağa hoş gelmesinin yanında internet dünyasının diline hitap etmelidir. Markam kendine yeni dünya yaratması ve kullanıcıları kendine bağlayıcı nitelikte olmalıdır. Bu kriterler geleneksel pazarlama kriterleriyle özdeştir. Fakat markamız e-ticarette bir markaysa tamamen bu pazarı ifade etmelidir. Bizlere sadece bir marka olarak ulaşırken daha sonra biz onu bağrımıza basar hale gelmeliyiz.
Marka neden önemlidir? Firmaların yurt içi ve yurt dışı pazarlarında güçlü ve devamlı olabilmeleri markalarını ön plana çıkarmalarıyla alakalıdır. Ekonomik pazarda sağlam bir yer edinmenin en önemli püf noktası markadır. Durum böyle iken global dünyada marka, ister istemez önemini korur ve yoğun bir rekabet koşulları içerisinde önemli olmaya devam eder.
Marka iletişiminde önemli olan iletilmek istenen mesajın kime, nerde, nasıl, ne zaman, hangi dille ve ne kadar bütçeyle iletilmesi gerektiğine karar vermektir. İletişim ortamımızın internet ve cep telefonu olduğunu düşünürsek her an tüketicinin karşısına çıkıp kendimizi hatırlatmalıyız, onlara memnun kalabilecekleri hediye çekleri, indirim kuponları sunmalıyız. Önemli günlerinde iletişime geçip özel olduklarını hissettirmeliyiz bu durum müşteriyle aradaki iletişimi kuvvetlendirecektir. Ayrıca tüketici marka da kendini bulmak ister ya da olmak istediği kişiye marka sayesinde ulaşır. Öyleyse böyle bir psikolojik durumdan haberdar olduğumuza göre markamızı ona göre yüceltmeliyiz. Müşteriyi kafamızda kurgularken anahtar kelimemiz ‘empati’ olmalıdır.
Elektronik ticaretle beraber markalar geleneksel pazarlamadan farklı olarak aralarındaki benzerlikleri azaltmışlardır. Ve bu farklılaşma daha köklü markalaşmaları doğurmuştur. Elektronik ticaretin ilk önce geleneksel pazarlamada olduğu gibi tüketicinin ihtiyacını karşılayıp ona vaad ettiklerini sunmaktır.
E-ticaret interaktif dünyada önemli potansiyel taşımakla birlikte kısa vadede başarı kazanmak isteyen işletmelerin saldırgan tavırlarıyla etik sorunlarla karşılaşabilir. Ayrıca e-ticarette kaliteli ve güvenilir bir marka olmak her yönden önemlidir. Çünkü sistemin yapısından kaynaklı olarak kişisel bilgiler ve ödeme bilgileri aktarılan bu dünyadan güven ve gizlilik beklenmektedir.