Röportaj serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu kez Uzman Psikolog Barış Gürkaş ile röportaj gerçekleştirdik. Barış Gürkaş sıra dışı bir psikolog. Bir dönem Genç Fütüristler in başkanlığını üstlenen Barış Gürkaş, Keynote Speaker Agency konuşmacısı. Diğer yandan eğitmenlik ve danışmanlık yapıyor.
Sizi takip edenler zaten tanıyorlar. Kısaca kendi hikayenden bahseder misin?
Üniversitede psikoloji ve işletme bölümlerini bir arada okudum. Çeşitli dernek ve kuruluşlarda gönüllü çalışmalar gerçekleştirdim. Sonrasında klinik psikoloji uzmanlığımı gerçekleştirdim. Şu anda dernek faaliyetleri, psikoterapi ve şirket eğitimleri vererek zamanımı geçiriyorum.
Son dönemin gözde konularından olan teknoloji bağımlılığı ile başlayalım sohbetimize. Siz bu durumu nasıl görüyorsunuz?
Teknoloji bağımlılığı ruh sağlığı açısından son dönemlerin en güncel konularından. Ne onunla yapabiliyoruz ne de onsuz. Ancak konu bağımlılık boyutuna ulaştığında günde 20 saate kadar teknoloji başında zaman geçiren insanlarla karşılaşmaya başladık. Başta oyunlar olmak üzere teknolojinin başında bu kadar uzun zaman geçirmemiz işlevselliğimizi minimuma indirdiği gibi ruh sağlığımıza da oldukça fazla etkiliyor. Bununla yaşamayı öğrenmemiz zorunluluk, çünkü teknoloji hayatımıza gireli çok yeni ve bu kadar sürede bu değişim oldukça ürkütücü.
Giyilebilir teknolojiler ve yapay zekayla birlikte insanın davranış repartuarında da oldukça fazla değişim yapacak olan teknoloji gelecekte tam anlamıyla insan kavramını değiştirecek gibi duruyor.
Aileler çocuk yetiştirirken hangi noktalara dikkat etmeliler?
Ailelerin çocuk yetiştirmesi üzerine yazılan, söylenen oldukça fazla şey var. Bu konu günümüzde teknoloji ile birlikte sandığımızdan daha karmaşık hale geldi. Bunun en büyük sebebi ise, aileler teknoloji kullanımını çocuklarında belli kalıplara sokamıyorlar.
Kimi aile çocuğu tamamen teknoloji ile bağlantısını kesmek istiyor. Bu hem günümüz şartlarına ters, hem de gerçekçi değil. Bunu sınırlandırmak bir seçenek olduğu gibi teknoloji okur yazarlığını artırmak da bir başka seçenek.
“Ailelere çocuklarına teknoloji kullanımından daha eğlenceli ne verebilirsiniz?” şeklinde sorduğumuzda herhangi bir şey söyleyemiyorlar. Bu sebeple ebeveyn, çocuk ilişkisi bu süreçte herşeyin ötesine geçiyor. Ebeveynin teknoloji dışındaki dünyanın da olduğunu göstermesi ve çocuğa deneyimletmesi çok daha önem kazanıyor. İpadleri çocuk bakıcısı olarak kullanan ebeveynler bizim çocuk neden böyle oldu şeklinde psikologlara başvuruyorlar.
Giyilebilir teknolojiler sağlık sektörüne paralel de çoğalmaya başladı. Psikolojik anlamda ne gibi ürünler görebiliriz, sizin tahminleriniz var mı?
Giyilebilir teknolojiler günümüzde kalp ritmini ölçmekten çok da fazla ileriye gidememiş olsa da yapılan arge çalışmaları, bu konudaki kırılma noktasına çok yaklaştığımızı gösteriyor. Yakın gelecekte giyilebilir teknolojiler hayatımızı çok kolyalaştırmaya başlıycak gibi görünüyor.
Bu noktada sağlık üzerine birçok çalışma yapılsa da insan psikolojisi üzerine giyilebilir teknolojide pek bir çalışma yapılmıyor. Bunun en büyük sebebi ise ruh sağlığı ile ilgili giyilebilir teknolojinin kan dolaşımını ölçmekten çok daha fazla bilgiye ihtiyaç duyması. Yapay zekanın gelişmesiyle ruh sağlığı alanında çok daha fazla giyilebilir ürün teknoloji geliştirileceğine eminim.
Eğitmenlik yaptığınızı biliyoruz. Hangi alanlarda eğitim veriyorsunuz?
Eğitimler terapiler dışında yaptığım ve en çok zevk aldığım konular arasında yer alıyor. Bu noktada psikoloji kökenli eğitimler öncelikli eğitimlerim arasında. İnsanların bu tarz eğitimlere çok fazla ihtiyacının olduğunu görebiliyoruz.
Siteniz barisgurkas.com diğer psikolog sitelerinden oldukça farklı. Özellikle blog kısmında sıkça makale yayınlıyorsunuz. Nelere dikkat ediyorsunuz?
Web sites oldukça önemli bir mecra. Oluşturduğumuz içeriklerin faydalı olması için elimizden geleni yapıyoruz. Hatta günümüzün ciddi bir kısmını web sitesi ve sosyal medya ile ilgili içerik oluşturmaya ayırıyoruz. Bununla ilgili bir içerik ekibi bile kurma aşamasındayız. Bunun en büyük sebebi ise psikoloji alanında internette bulunan kaliteli ve özgün içeriğin az olması. İnsanların internette geçirdikleri zamanı daha etkili hale getirebilmeleri ve doğru bilgiye ulaşabilmeleri için bu tarz nitelikli ve ilgi çekici içerikler üretmeye çalışıyoruz.
İçerik üretirken dikkat ettiğimiz temel şey ihtiyaca yönelik içerik üretmek ve bunun ilgi çekici başlığı ile okunmasını sağlamak. Bununla beraber bu yazıların sosyal medyada yer alması ne kadar önemliyse google aramalarında da üst sıralarda çıkması o kadar önemli. Bu sebeple google optimizasyonu yapılmış şekilde makalelerimizi yayınlamaya dikkat ediyoruz.
Gördüğünüz gibi artık sadece iyi ve üretken bir psikolog olmak yeterli olmuyor, bununla beraber dijitali de iyi bilmeniz gerekiyor.
Aldığımız duyumlara göre yeni projeler için çalışıyormuşsunuz. Bu konu da bilgi vermeniz mümkün mü?
Yeni projerlimiz gündemde. Yakın zamanda sizlere sunuyor olacağız.
Projelerimizi herkesin ruh sağlığı ve psikolog desteği almasını amaçlanarak geliştirdiğimizi söyleyebiliriz. Bu noktada giyilebilir teknolojinin ilk adımları olacağına eminim.
Bu keyifli röportaj için Psikolog Barış Gürkaş’a teşekkür ediyor, yeni projelerinde başarılar diliyoruz.